Kreatin

Mange forskellige kosttilskud er blevet lanceret i de seneste årtier, men kreatin er fortsat populært. Dette skyldes, at kreatin har vist sig at hjælpe med at forbedre muskelmasse og styrke.

 

Hvad er kreatin?

Kreatin er et molekyle, der findes naturligt i kroppen. Det er med til at skabe energi i musklerne. Nogle videnskabsmænd studerer stadig, hvordan kreatin virker, så videnskabsmænd leder altid efter nye måder at bruge det på.

Kreatin produceres naturligt i kroppen og kan også findes i fødevarer. Du indtager i gennemsnit 1 gram kreatin hver dag fra mad.

Mængden af ​​kreatin, som du får fra mad, er ikke så meget, som det, kroppen kan bruge til at opbygge muskler. At tage et kreatintilskud kan hjælpe med at øge mængden af ​​kreatin i musklerne.

 

Hvordan virker kreatin?

Kreatin hjælper dig med at gøre dit bedste, når du træner. Det fungerer især godt til kortvarig og eksplosiv træning, hvilket betyder, at du kan bruge mere energi. Når du tager kreatin, bliver det til adenosintrifosfat (ATP), som er det molekyle, vi bruger til alle vores energikrævende aktiviteter.

Kreatin er et af fire energiproducerende systemer i kroppen. Disse systemer omfatter glykolyse, citronsyrecyklussen og beta-oxidation.

Når du hviler, bruger din krop hovedsageligt beta-oxidation, som er processen med at nedbryde fedtsyrer. Når du begynder at dyrke mere aktivitet, begynder din krop at bruge sit oplagrede sukker, hvilket er grunden til, at citronsyrecyklussen starter, og beta-oxidationen lukker ned.

Træner vi hårdere, holder citronsyrecyklussen op med at virke, og de to andre energisystemer vil tage over. Dette skyldes, at kreatin er opbrugt først.

Kreatin hjælper kroppen med at arbejde mere effektivt i det anaerobe stofskifte, som er når kroppen ikke har nok ilt. Dette kan være en udfordrende tilstand for dine muskler at forblive stærke i, da du ikke kan blive ved i særlig lang tid, før de begynder at blive trætte.

Ved at øge kreatinkoncentrationen i musklerne kan du forsinke produktionen af ​​mælkesyre, hvilket betyder at du kan lave flere gentagelser under styrketræningen. Dette har en gavnlig effekt på alle kortsigtede kraftige fysiske aktiviteter.

 

Effekten af kreatin

Kreatin er velkendt for at have en effekt på kroppen, men det er ikke muligt at sige med sikkerhed, hvor stor en rolle det spiller for den enkeltes helbred.

Kroppen er et meget komplekst system, og alle er forskellige. Nogle mennesker kan opbygge muskler hurtigt, mens andre tager længere tid. Kreatin er et stof, der kan hjælpe nogle mennesker med at opbygge muskler hurtigere, men alles krop er forskellig, og derfor vil alles reaktion på kreatin være forskellig.

Hvis du træner hårdt og følger den anbefalede mængde protein, vil du sandsynligvis se en stor forskel på, hvordan din krop reagerer. En tommelfingerregel er, at forskellen på at træne med og uden kreatin er omkring 20-30%.

En meget erfaren styrketræner kan se en meget lille forskel i deres fysik efter at have optimeret deres kost og træning.

Hvad koster en kreatin?

Kreatin Pris
BioTechUSA 100% Kreatin Monohydrat (300g) 199.00 kr.
Bodylab Kreatin 180 Kapsler à 500 mg 169.00 kr.
Functional Nutrition Kreatin Monohydrate (300g) 169.00 kr.
Kreatin pulver - (600 g) (5714241018803) 249.00 kr.